Vordingborg befrielsen 1945

Den 4. maj 1945 var en fredag. En fredag som så mange andre under den tyske besættelse af Danmark. Det var dejligt vejr. Foråret havde holdt sit indtog, også her i Vordingborg. Livet i byen foregik stille og roligt. Der blev handlet i Algade, aviserne var fulde af annoncer om salg af dit og dat og byrådet holdt denne aften  ordinært møde. Under overfladen imidlertid var der en sitrende spænding. Aviserne meldte om en images (1)lovende udvikling på fronterne i både øst og vest. Kvælergrebet var ved at strammes om Det tyske Rige. Det lod de ellers censurerede reportager fra fronterne skinne igennem. Om ikke andet kunne vordingborgenserne på antallet af syge og sårede tyskere, der blev bragt ind på Oringe – ca. 2300 på dette tidspunkt, hvoraf ca. 40 døde hver dag – fornemme, at det ikke kunne vare længe.

Kl. 20.34 denne aften sad mange vordingborgensere ved deres radioapparater og lyttede til BBC på 19 meter båndet. Det havde de gjort længe for at høre nyt og det vel at mærke ucensureret nyt. Skrattende og pivende, med en øvet hånd på kortbølgen, sendte den nyheder ud til hele den besatte verden, også til Danmark. Denne aften, altså kl. 20.34, skulle der blive et kort ophold i reportagen fra fronterne.

Og så lød frihedsbudskabet!

downloadFor én, som ikke var født dengang er det jo svært at forestille sig virkningen af dette korte, nøgterne udsagn: ”I dette øjeblik meddeles det …”. Først chok, så en sund tvivl, så en brusende, indre glæde, der vel næppe kan beskrives! Min morfar fortalte mig engang, at den familie, han boede ”under jorden” hos, Lauritz Mælkemands familie, var sprunget op på bordene og havde danset rundt i en ustyrlig glædesrus. Ganske få minutter efter, står der at læse i Vordingborg Dagblad, ”saas en del af en danske ungdom  vandre glædesstrålende gennem Vordingborgs gader, svingende med små  Dannebrogsflag.” I Algade havde fotohandleren sat en projektør op, som oplyste menneskemængden, der fortsatte til politistationen, hvor der blev gjort holdt og sunget danske sange. Folkeskaren var efterhånden vokset til 2000 mennesker! Man fortsatte op på slotsruinen og ved Gåsetårnet blev der sunget igen og udråbt leve for konge og fædreland, inden man gik hver til sit.images (2)

Dagen efter, lørdag, frihedsdagen, indledtes med klokkeringning fra alle landets kirker fra kl. 8-9. Dagbladene kappedes om de smukkeste forsider. Vordingborg Dagblad, Folkeblad for vordingborgegnen: Stort vajende Dannebrog, med tekst ”Danmark er frit!” og stor reportage inden i bladet: “Den store dag i Danmarks historie. Begejstringsbølge i Vordingborg. Dannebrog rager over By og egn.” Næstved Tidende, Sydsjællands Folkeblad: ”Danmark er atter frit,” prydet af et stort billede af Chr. X og det historiske telegram fra London. I hele byen var Dannebrog gået til tops, ud ad mange vinduer såes Dannebrog vaje og alle bar dansk flag på tøjet. Frihedskæmperne, som havde været skjult, dukkede nu pludselig op og patruljerede rundt i byen. Om søndagen kørte de en familie med et lille barn, der skulle døbes, til Vordingborg kirke og senere samme dag et brudepar, der var på vej til brudeskamlen, som det udtrykkes. Sorg var der også. Adjunkt fru Aase Landau, Vordingborg, mistede sin eneste bror, den kun 26-årige søløjtnant Gregers Jes Boy Bojesen, som faldt i kamp ved toldboden i København på selveste Danmarks

gregers bojesen
gregers bojesen

frihedsdag.

Alle kirkerne i by og på land holdt fredsgudstjenester mandag den 7. maj. I Vordingborg kirke var der samlet så mange mennesker, at det store kirkerum var fyldt til sidste plads, ja, mange måtte stå op. Og det blev en ”stemningsfuld og højtidsfuld gudstjeneste. Pastor Oldenburg holdt en indholdsrig og varmt følt prædiken med inderlig tak til Gud for Danmarks befrielse, oplæste biskoppernes takkebrev og menighed sang ”Kongernes konge.”

Guds fred med vore døde

i Danmarks rosengård!

Guds fred med dem, som bløde

af dybe hjertesår!

 

Der henvises til udstilling på Kulturarkaden i Vordingborg i april og maj:

Besættelse-befrielse-1024x101

 

og Lokalarkivets materiale på hjemmesiden:

 

http://vordingborglokalarkiv.dk/besaettelsen-3/

 

Her findes supplerende artikler og billedmateriale.