En boble af fordybelse og lyd for de små

 

Af Kunstner og sangpædagog Lise Meijer, Mern

Lise MeijerDa jeg første gang overværede babysalmesang sad jeg på næstforreste kirkebænk i Emmaus kirken i København med tårer i øjnene og klump i halsen. Det var til en undervisningsdag hos musikpædagog Anne-Mette Riis, og som en del af dagen fik vi lov at overvære en times undervisning med 10 babyer og deres fædre/mødre. Jeg var på daværende tidspunkt ansat som kreativ formidler i en kirke og havde fået bevilliget et ikke direkte kirkeligt relateret kursus mod at love at jeg også ville uddanne mig kirkeligt. Jeg tænkte at en dag med sang og rytmer vel kunne give lidt nye ideer – skønt jeg ikke forventede en masse. Jeg var i forvejen rytmik lærer for småbørn og tænkte at babysalmesang nok var det samme – måske bare lidt kedeligere! Jeg skal love for at mine fordomme ramlede den dag, alt imens tårerne strømmede.

babysalmesangshold
Babysalmesangshold

Men hvad var det, der var så rørende?

Det var først og fremmest den fordybelse og fulde tilstedeværelse der med al tydelighed lyste ud af babyerne. En fornemmelse af at her var et rum hvor disse små mennesker endelig blev set og fik ro til at være lige det, de er – små spirer med langt større og mere nuanceret opfattelses evne og potentiale end vi ofte aner. Nyankomne som fortjener den bedste kvalitet i musik, side om side med underholdning. Her var ingen knaldrøde rasleæg og bongo-rytmer nødvendige for at fange opmærksomheden. Smukke formations danse og fine rytmelege var mere end nok. Det klangfulde kirkerum virkede som om det var bygget til netop dette formål – at mødre og fædre kunne samles med babyer i æblesangenfavnen og fylde rummet med sang og dans.

Sangdans
Sangdans

Få måneder og en flytning til Sydsjælland senere blev jeg ringet op og spurgt, om jeg kunne tage et hold i babysalmesang. Jeg sagde naturligvis JA, og smilede over skæbnens sjove veje. Det er nu 7 år siden – og det er stadig den største glæde at synge med de små i kirken.

Men hvad er det så, helt nøjagtigt, det der babysalmeang?

Babysalmesang er holdundervisning over 8 gange, med ca. 12 babyer på holdet. Hver time varer ca. 45 minutter, og fra første tone har lydt til sidste klinger af er der ingen snak – lydrummet består alene af sang.

I østen stiger solen op
I østen stiger solen op

Vi danser, vandrer eller vugger med babyerne til sangene. Herved opleves rytmerne stærkere, og det har stor appel til selv helt små børn. Der indgår forskellige elementer lige fra renæssance dans til babyrytmik, silketørklæder, faldskærm og en vifte.

Her kan alle kan være med; uanset hvordan du selv synes, du synger; for babyerne er mors eller fars stemme de vigtigste i verden!

Faldskærmen
Faldskærmen

Den tidlige stimulation gennem sang, bevægelse og musik har vist sig at være en uvurderlig støtte til videre indlæring i livet, bl.a. fordi det balancerer hjernens funktioner og styrker grundmotorikken hos barnet. At tage sin baby med ind i musikkens verden gennem babysalmesang er en gave for livet.

Babysalmesang starter op igen onsdag den 18. februar kl. 9.30.

Meld dig til på kirkens hjemmeside eller hos sognepræst Hardy Lund Olesen  hlo@km.dk

 

Diggi-diggi-dam-dam
Diggi-diggi-dam-dam